Az alacsonytüzű kerámia őseink hagyatéka és a kezdetek kezdete.

Miért írom ezt?

... mert ez a kerámiatípus volt az, amely a Kárpát-medencében sok száz éven át uralkodó volt

... mert ez volt az a szegmense a kerámiának, mellyel először találkoztam

... mert ez volt az, amelyre támaszkodva mesterem irányításával megalapoztam a tudásomat

... mert ez az a forma- és színvilág, az a motívumrendszer, amelyet valami csodálatos módon a csontjainkban őrzünk, és azonnal ráismerünk amint meglátjuk.

A nép kerámia gyönyörű és sokszínű, kimeríthetetlen ihletforrás. Alapot adott ahhoz a továbblépéshez, amelyet a magastüzű kerámiatárgyaim tükröznek, és amely a raku kerámiáimban is megjelenik.

Tálak

Előző életemben valószínűleg tálas fazekas voltam. Tanulásom elején rengeteg tálat készítettem, valami mély megnyugvást és örömet adott a tányér vízszintes felületének kialakítása. Haladtam az egyre nagyobb átmérő felé, 40 cm-nél hagytam abba. Azóta is szívesen készítem őket, immár más agyagból, más formában.

Fennálló edények

Így nevezzük a "nemtálakat" :) Nagyon sokáig küzdöttem ezzel a műfajjal, bevallom még most is bőven van mit tanulnom, de ismerem a korlátaimat. Amit persze igyekszem mindig átugrani, de a sikert nem adja ingyen az agyag. Készültek butellák, szilkék, kancsók ebben a kategóriában.

... és miért alacsonytüzű?

Az 1100 Celsius fok körül/alatt égetett kerámiát nevezzük így. Ez a kerámiafajta általában ún. fazekasagyagból készül (én a kishajmási agyaggal dolgoztam), amely a kemencében e hőmérséklet alatti közeget szereti, leginkább 1000 fok körül. Ezt még befolyásolja a máz ami rákerül, ezek is alacsonytüzű mázak.

Mottóm